Naast de meest bekende vormen van relatietherapie, zoals partner relatietherapie, gezinstherapie en ouderbegeleiding, kun je bij mij ook terecht met andere relatie hulpvragen.
Bij gezinstherapie wordt vaak gedacht aan ouders met hun opgroeiende kinderen. Maar ook als ‘volwassen kind(eren)’ en ouder(s) kun je vastlopen in de relaties(s). Omdat oude pijn opspeelt, er sprake is van loyaliteitsconflicten, de communicatie moeizaam verloopt, jullie andere behoeften hebben in het contact en de verwachtingen over en weer niet aansluiten op elkaar. Dat geldt natuurlijk ook voor volwassen stief-, adoptie- en pleegkinderen en ouders.
Volwassen broers en zussen kunnen ook te maken krijgen met relatieproblemen. Het kan zijn dat jullie je gezin van herkomst en opgroeien anders beleefd hebben en niet tot een gezamenlijk verhaal kunnen komen met elkaar. Door ingrijpende gebeurtenissen of misverstanden kunnen jullie uit elkaar groeien of elkaar kwijt geraakt zijn. Als dat niet is wat je wenst, dan kan systeemtherapie ondersteunend zijn.
Ook de relaties met andere voor jou dierbare mensen kunnen spanning opleveren. Denk bijvoorbeeld aan de relatie met een hele goede vriend of vriendin die onder druk kan komen te staan als een van jullie in ander vaarwater komt; kinderen krijgt, gaat scheiden of een nieuwe relatie krijgt. Dan kun je het gevoel krijgen ‘uit de pas te lopen’, elkaar niet meer te kunnen volgen of vinden. Soms groei je dan op natuurlijke wijze uit elkaar, maar dat is niet altijd wat je wenst. Dan kan systeemtherapie ook ondersteunend zijn. Je kunt dan samen onderzoeken hoe je elkaar weer kunt vinden of hoe je op zorgvuldige wijze afscheid kunt nemen van elkaar.
Relaties zijn er in vele vormen. Wanneer je vastloopt in een voor jou betekenisvolle relatie in welke vorm dan ook en je komt er alleen of samen niet uit, dan kan het zinvol zijn daar wat ondersteuning bij te vragen.
Voel je welkom! We kunnen samen onderzoeken of ik wat voor jullie kan betekenen.