“Samen meer jezelf“
Haptotherapie gaat over jou als ‘heel mens’. Lichaam, ziel en geest. Voelen, denken en handelen. En over jou als mens ‘in relatie’: met jezelf, met anderen en je omgeving.
Bij de ontwikkeling van jou als mens is alles in de basis al aanwezig.
De nalatenschap van ingrijpende ervaringen of de gevolgen van lacunes en gemis, in de vroegste periode van je bestaan, kunnen je in je ontwikkeling en groei belemmeren.
Zelfbeschermingsmechanismen en patronen die ooit helpend en dienend zijn geweest, kunnen je in het hier en nu in de weg zitten.
Je kunt je beperkt voelen in je bewegings- en keuzevrijheid.
Een gebrek aan vitaliteit en levenszin ervaren.
Vastlopen in relaties met anderen.
En, in de basis, het gevoel hebben dat je niet helemaal jezelf bent, kan of mag zijn.
Als haptotherapeut nodig ik je uit om (weer) tot ontwikkeling te komen.
Om je oorspronkelijke staat van zijn te hervinden.
Om je (weer) te kunnen verbinden met jezelf én anderen, op een wijze die bij jou past.
Vanuit vrijheid.
Stevig op eigen benen.
Met aandacht voor wensen en grenzen.
Dat helpt om levenszin, levenslust en eigen richting te (her)vinden.
Voelen doen we met en ín ons lijf.
Binnen de haptotherapie is er veel aandacht voor lijfelijk ervaren en gewaar-zijn.
Je wordt aangesproken op je voelend vermogen.
Hoe?
Door middel van gesprek, oefeningen en waar passend aanraking. De relatie tussen ons is het werkveld. Jij mag zijn wie je bent, met alles erop en eraan. Goed zoals je bent.
Voel je helemaal welkom.
Verder lezen?
Balans tussen voelen, denken en handelen
We worden geboren als voelers. Als we ouder worden ontwikkelen we ook het denken. Als we voelen en denken leren samenbrengen, komen we tot handelen. Hoe dichter je bij jezelf kunt blijven, hoe meer je kunt handelen naar wie je werkelijk bent. Je weet dan wat je wensen en grenzen zijn. Je weet waar je energie van krijgt, waar je blij van wordt en waarvan niet. Je voelt wanneer je behoefte hebt aan contact en nabijheid of juist aan op jezelf zijn en wat meer eigen ruimte. Als mens ervaren we dan bewegings- en keuzevrijheid. We voelen ons ingebed in de wereld om ons heen, in vrije verbinding.
Zowel voelen als denken zijn nodig om je in balans te voelen en tot gericht handelen te komen. Om keuzes te kunnen maken die bij je passen. Daarvoor is het nodig dat je kapitein kunt zijn op je eigen schip, dat je aan het roer staat en richting kunt kiezen. En dat je weet hoe daar ‘handen en voeten’ aan te geven. Dan kun je handelen met je voelen en denken als kompas.
Haptotherapie kan ondersteunend zijn als je meer balans wilt vinden in je voelen en denken.
Een hoofd op pootjes
Wanneer ons denken teveel overheerst, kan dat leiden tot piekeren, geen keuzes kunnen maken en perfectionisme. Voelen wat we nodig hebben is dan niet eenvoudig. We ervaren dan weinig contact met ons lijf en kunnen de taal van ons lijf niet goed verstaan. We merken wel ongemakken op, zoals kwaaltjes en pijn en kunnen daar last van hebben, maar we kunnen deze niet goed duiden. Voelen kan spannend zijn omdat dan ook grotere ongemakken en diepe pijn voelbaar worden. Soms vermijden we daarom het voelen liever. De prijs die we daarvoor betalen is groot; we kunnen dan ook de fijne dingen niet meer echt voelen, we genieten minder en ervaren weinig plezier. We worden dan een hoofd op pootjes.
Kip zonder kop
Wanneer ons voelen te veel de overhand heeft en we zakken teveel in ons lijf, dan kan het zomaar zijn dan we geen helder hoofd hebben, het overzicht verliezen en niet goed richting kunnen geven aan ons bestaan. Dat kan een gevoel geven van ‘geen grip hebben’, ‘het niet overzien’ en ‘achter de feiten aanlopen’. We leven dan als een kip zonder kop.
Door dingen die we meegemaakt hebben in ons leven of die we hebben moeten missen, vooral in onze jonge jaren, kunnen we verwijderd raken van wie we oorspronkelijk zijn. We missen dan de werkelijke verbinding met onszelf. We leven meer buiten onszelf dan in en mét onszelf. Of we trekken ons juist meer naar binnen en leven als het ware in onze eigen cocon. We kunnen dan een gevoel van eenzaamheid ervaren en het gevoel hebben niet echt een plek te hebben in de wereld om ons heen.
Relaties met anderen kunnen in het gedrang komen als we onze authenticiteit en de verbinding met onszelf in meer of mindere mate kwijt zijn. We zijn te sterk op onszelf gericht of juist op de ander. Het kan lastig zijn om onze wensen en grenzen te voelen en kenbaar te maken of die van anderen te herkennen. Dat kan leiden tot moeite om intiem te zijn met anderen. Of we staan niet echt stevig op eigen benen. Autonomie en verbinding zijn dan uit balans.
Wanneer haptotherapie?
Herken je jezelf in een of meer van onderstaande omschrijvingen? Dan zou haptotherapie ondersteunend voor je kunnen zijn.
- Je geraakt maar niet uit patronen waar je toenemend last van hebt.
- Je piekert veel en/of denkt jezelf vast.
- Je wordt vaak overspoeld door emoties.
- Je hebt moeite om je grenzen te herkennen en/of merkt dat je terugkerend je grenzen blijft of laat overgaan.
- Je hebt het verlangen je eigen wensen en verlangens beter te (h)erkennen – in relatie tot jezelf of in relatie tot anderen – en/of wilt daar beter naar leren handelen.
- Je wil steviger op eigen benen te staan en meer op eigen kracht varen.
- Je ervaart problemen op het gebied van nabijheid en intimiteit.
- Je hebt het gevoel jezelf kwijt te zijn.
- Je worstelt met de nalatenschap van vroege hechtingskwetsuren en/of vroegkinderlijk trauma.
Binnen een veilige context onderzoeken we samen wat je nodig hebt om dichter bij jezelf te komen en/of blijven. Hoe je je verlangens en grenzen kunt gaan (h)erkennen en kenbaar kunt maken. Naar hoe je meer ruimte en bewegingsvrijheid kunt gaan ervaren om díe keuzes te kunnen maken die goed zijn voor jou. Naar hoe je jouw eigen ruimte en plek kunt innemen en stevig op eigen benen kunt (blijven) staan. Zodat je je vrij kunt bewegen, ook in contact met anderen. Dan kun je gaan handelen met je voelen én denken als kompas..
Binnen de haptotherapie vormt affectieve bevestiging de basis: Je mag zijn wie je bent. Welkom, met alles wat al ís en nog mag groeien. In jouw ruimte, tijd en vorm. Of, zoals Anna Terruwe, grondlegger van de bevestigingsleer, het zo mooi verwoordt:
“Jij mag zijn zoals je bent, om te worden die je bent, maar nog niet kunt zijn. En je mag het worden op jouw wijze en op jouw uur”